Still levert 34 autonome orderpickers aan Detailresult

Na een ruime en intensieve testperiode heeft Detailresult Logistiek, dienstverlener achter de supermarktformules Dirk van den Broek en DekaMarkt, STILL Intern Transport opdracht gegeven voor de levering van 34 iGo neo CX20’s. De autonome orderverzameltrucks zullen worden ingezet in het kruidenierswaren dc van Detailresult Logistiek in Velsen-Noord.

“In het verleden hadden we de voorganger van de iGo Neo al eens op proef. De resultaten van toen waren voldoende aanleiding om de technologie in de gaten te houden. Hoewel de processen in onze distributiecentra al verregaand geoptimaliseerd zijn, blijven we kijken naar nieuwe optimalisatiemogelijkheden, bijvoorbeeld door de inzet van autonome orderverzameltrucks”, opent Arjan Warmerdam, projectleider bij Detailresult Logistiek.
De onlangs bij STILL bestelde 34 iGo neo’s maken zo’n nieuwe optimalisatieslag mogelijk. De intelligente trucks worden in twee batches geleverd. De eerste batch staat gepland voor november van dit jaar. De tweede batch voor januari 2018. Detailresult huurt de trucks en rekent af op basis van effectieve draaiuren. “Zo betalen we uitsluitend voor de daadwerkelijke inzet en zijn we verzekerd van een maximale flexibiliteit”, weet Warmerdam.

Flinke productiviteitswinst

De iGo neo volgt de orderverzamelaar op de voet tijdens diens werkzaamheden. Daarbij houdt de truck netjes rekening met een veilige afstand tot stellingen en eventuele obstakels, zodat de orderpicker zich volledig kan concentreren op het werk. Dit verhoogt de orderverzamelprestaties aanzienlijk en vermindert het aantal fouten. Uit onafhankelijke testen bleek bijna een verdubbeling van de productiviteit mogelijk. Een intensieve test bij Detailresult Logistiek onderstreept de eerdere testresultaten. “De precieze productiviteitsverbetering is afhankelijk van de te verzamelen producten en de pickroute”, weet Warmerdam. “Wanneer de afstanden tussen de stops niet te groot is, hoeft de orderpicker nóg minder op en af te stappen en is de productiviteitswinst dus ook groter.”

Lagere fysieke belasting

Naast een productiviteitsverbetering toonde de praktijktest bij Detailresult Logistiek aan dat het werken met de iGo neo minder fysiek belastend is voor de medewerkers. Oderverzamelaars hoeven immers niet meer bij elke verplaatsing van de truck op en af te stappen. “Medewerkers ondervinden letterlijk aan den lijve dat het minder belastend is voor de knieën en de rug. Elke werkdag stapt een medewerkers toch enkele honderden keren op en af. Dat kost tijd, maar vormt tevens een forse fysieke belasting”, aldus Warmerdam.

Beide handen vrij

Volgens de projectleider biedt daarnaast de wijze van aansturing van de iGo neo een belangrijk voordeel. Warmerdam: “We hebben de truck vergeleken met andere autonome orderpickers. Waar andere merken kiezen voor een handbesturing, bijvoorbeeld in de vorm van een handschoen of een kastje dat je aan je riem bevestigt, is zo’n bediening bij de iGo neo niet nodig.” Als de verzamelaar afstapt en op een knop aan de zijkant van de truck drukt, houdt de iGo neo met zijn 360 graden scanners die persoon in de gaten. Loopt de orderverzamelaar naar de volgende picklocatie, dan volgt de truck automatisch. Staat de verzamelaar stil bij een locatie, dan stopt de truck daar ook. “Het was iets meer wennen, maar de medewerkers vonden dit een prettigere manier van werken. Daardoor hebben ze écht beide handen vrij en kunnen zij zich volledig focussen op het orderpicken”, vult Warmerdam aan.

Multi client picking

Met de inzet van de iGo neo’s, stapt Detailresult Logistiek deels over op multi client picking, waarbij drie rolcontainers gelijktijdig worden verzameld en nog een extra productiviteitsverbetering wordt bereikt. Warmerdam: “De mogelijkheid van multi client picking was voor ons reden om breder in te zetten op orderpicktrucks in een beperkt gebied binnen het dc. Als dit succesvol is, zullen we zeker onderzoeken of er potentieel is om het bestaande orderpickproces verder aan te passen en de iGo neo ook op andere afdelingen in te zetten.”

Tags:

Autonoom orderpicken, Detailresult, IGo neo, Orderpicken, Orderpicking, Orderverzameltruck, Still, Still iGo neo

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.