Test + video: Jungheinrich EFG BA 113, BC 325k en BC330

All in the Family

Met drie ranges verdeeld over de BA-, BB- en de BC-modellen is de Jungheinrich EFG B-serie compleet. Deze reeks basic heftrucks is bestemd voor een lichte tot regelmatige inzet. Vorig jaar testten we de BB 216k driewieler. Dit keer staan het instapmodel de BA 113 en de krachtigere vierwielers BC 325k en BC 330 in de test-spotlights. Zien we dezelfde prestaties en karaktertrekken als bij de BB?

Het antwoord op bovenstaande vraag is volmondig: ja! De hele B-serie ademt dezelfde opzet en levert hetzelfde prestatieniveau. Van de supercompacte driewieler de EFG BA 113 met zijn 1,3 ton hefvermogen tot en met de EFG BC 330, een stoere en stabiel ogende 3 tons vierwieler met dubbele voorwielen. De serie is ontworpen als antwoord op de marktvraag naar een economisch geprijsde heftruck. Prima inzetbaar voor allerhande taken, maar niet zo intensief als de premium EFG-modellen die Jungheinrich in Europa produceert. De B-serie komt uit de Chinese Jungheinrich fabriek in Qingpu en worden geproduceerd volgens de richtlijnen en kwaliteitseisen van Jungheinrich. Uiteraard komen ze met de kwaliteitsgaranties en de bewezen service- en onderdelenvoorziening van de Jungheinrich-organisatie.

Degelijke uitvoering

Alle trucks uit de Jungheinrich B-serie hebben dezelfde cabine-indeling, bediening en bouw. Het gebruikte kunststof en staal is degelijk en de technische uitvoering is robuust, maar wat gedateerd. We zagen de stuurkolom en masthendels op voorgaande Jungheinrich-series en deze hebben zodoende een bewezen staat van dienst. De stuurkolom is verstelbaar, maar vanwege het puur hydraulisch-mechanische stuursysteem ook forser dan die van steer by-wire variant van de premium-modellen. Dat geld ook voor de hendels voor de mastbediening: deze zijn conventioneel van opzet en werken direct op de ventielen. Het is allemaal wat minder verfijnd dan de Solo- en MultiPILOT, maar de bediening is voorspelbaar en zeer nauwkeurig. Ook met dikke handschoenen zijn alle mastfuncties prima te regelen.

Opstap en zitpositie

Voor alle modellen m.u.v. de EFG BC 330 geldt dat de op-/afstap vrij hoog is. Ze liggen rond de 540 mm en een extra trede ontbreekt. Deze treffen we wel op de BC 330. Niet omdat de voetenplaat hoger ligt, maar omdat het chassis wat breder uitsteekt en de vooras is voorzien van dubbele wielen. Dankzij de extra opstap op 380 mm stap je makkelijker de cabine in en uit.

Eenmaal op de stoel, variërend van de merkloze standaard variant of de optionele Grammer MSG, merken we bij alle trucks dezelfde onhandigheid in de vorm van de sluiting van het batterijdeksel. Deze is voelbaar in de kuit van het rechterbeen tijdens het rijden. Een stukje naar links zou al een redelijke oplossing zijn, een sluiting die helemaal binnen de dekselrand blijft is natuurlijk nog aangenamer.

De omvang van de stuurkolom is merkbaar en dan vooral bij het achteruit rijden als je een beetje verdraaid wilt gaan zitten. Met het linkerbeen komen we dan tegen de verstelhendel aan.

Voor alle modellen geldt daarbij dat er geen handgreep aan de B-stijl zit. Deze is optioneel, maar zou wat ons betreft gewoon standaard veiligheidsitem mogen zijn op elke truck, ongeachte het type, merk en uitvoering. Om aan onze wens tegemoet te komen monteerde Jungheinrich vlak voor de test een handgreep op de BC 330. Daarover later meer.

Ruimte genoeg

De merkloze standaard stoel op de BA 113 troffen we eerder op de BB 216k. Hij biedt voldoende ondersteuning en is verstelbaar. De gewichtsregeling via de draaiknop is niet handig, dus zal waarschijnlijk niet veel worden gebruikt als er een redelijke basisinstelling gevonden is. De gewichtsinstelling op de Grammer stoel die we op de BC 325k en 330 treffen is veel handiger en ook echt goed bruikbaar. Daarbij ervaren we de kunststof bekleding van de Chinese stoel wel als iets aangenamer omdat hij minder glad is en wat meer grip biedt tijdens het zitten.

De ruimte op de voetenplaat is voldoende voor alle truckmodellen, waarbij deze op de supercompacte BA 113 uiteraard iets minder riant is dan op de 3 tonner. Wel zouden de pedalen wat ons betreft dezelfde hoogte mogen hebben. Bij een remingreep zou je achter het pedaalrubber van de rem kunnen blijven haken.

Verder zien we op elke truck voldoende opbergruimte rechts naast de stoel. Deze is praktisch opgedeeld in handige compartimenten.

Mastbediening

Basic en beproefd: conventionele hendels voor de mastbediening. Op de hendel voor heffen/dalen is de schakelaar voor de rijrichting aangebracht.

Het zicht rondom en door de masten van ons testtrio is in orde. Het minst zicht heb je bij de drievoudige mast met lastrek, vrije heffing en side shift die op de BC 330 zit. We meten een dodehoek van 63 cm en dat is net ietsje meer dan bij vergelijkbare masten het geval is. Het mastontwerp van alle B-Serie masten is afkomstig uit de voorgaande EFG-serie en een beproefd concept.

De hefprestaties van de gehele B-serie past in het beeld dat we eerder zagen bij de test met de BB 216k. Zo liggen in lijn met het gemiddelde in deze klasse, waarbij de BA 113 iets langzamer heft dan de BB 216k. De BA is echt bestemd als instapmodel en vergelijkbaar met 24V modellen van weleer.

Bij de vierwielers uit de BC-serie scoort de BC 325k dicht bij het marktgemiddelde. De BC330 ligt daar iets onder, maar komt op dezelfde niveau als een eerder geteste ‘basic’ heftruck. Beide vierwielers voelen daarbij aangenaam solide en stabiel aan.

Bij de rijprestaties meten we bij alle B-serie trucks prima waarden bij het voorwaarts rijden. Bij het achterwaarts rijden beperkt Jungheinrich de rijsnelheid op alle B-serie trucks meer dan het marktgemiddelde.

 

Energieverbruik en productiviteit

De snelheidsbeperking bij het achteruit rijden resulteert in iets lagere productiviteit vergeleken met het marktgemiddelde dat vooral is gebaseerd op premium trucks. Dat is op zich niet storend, gezien het doel van deze basic heftruckserie. Mocht een hogere productiviteit de wens zijn, dan lijkt het een instellingskwestie te zijn om de trucks achterwaarts iets vlotter te laten rijden. Vergeleken met een ander merk 2,5 tons basic truck, ligt de productiviteit van de Jungheinrich BC 325 hoger.

Een positief gevolg van de rustige setting is dat het energieverbruik ook lager is dan het marktgemiddelde. Zelfs met de bescheiden accucapaciteit van de BA 113 komen we nog tot een praktische inzetduur van dik 6 uur. En eerlijk gezegd, daar is die truck niet echt voor bedoeld.

Een langdurige inzet is ook bij de vierwielers uit de B-serie niet het primaire doel. Wie toch langer wil rijden, die kiest gewoon voor rijmodus 3 en kan vrijwel de hele dag met één acculading uit de voeten.

Erg plezierig bij het rijden met alle B-serie trucks is de hoge mate van voorspelbaarheid. De Curve Control is precies goed ingesteld en we rijden de truck puur met het acceleratiepedaal, remmen is amper nodig. Dat is extra fijn, omdat het rempedaal zoals eerder gezegd, wat aan de hoge kant is.

Conclusie

Met de B-serie brengt Jungheinrich een range voorspelbare en goed presterende drie- en vierwielers op de markt. Van de supercompacte BA 113 tot en met de sterke en stabiele BC 330, ze zijn allemaal basic, maar toch compleet uitgerust met verlichting en een veiligheidsvoorziening die waakt over het dragen van de gordel. De serie zal vooral in de smaak vallen bij gebruikers die een lichte tot gemiddelde inzet kennen en zoeken naar een gunstig geprijsde heftruck van een leverancier met naam en faam.

Puntjes ter verbetering zijn wat ons betreft een betere plaatsing van het slot van het batterijdeksel, een lager geplaatst rempedaal en de standaard montage van een handgreep voor het achteruitrijden op de achterste dakstijl. Want de nog snel gemonteerde handgreep op de BC 330 was meer dan de kers op taart. Het zorgt voor meer controle en zekerheid op elke heftruck.

Pluspunten:

  • Voorspelbaar karakter
  • Gemiddeld goede prestaties
  • Degelijke bouw en uitstraling

Voor verbetering vatbaar:

  • Plaatsing slot batterijdeksel
  • Hoogte van het rempedaal
  • Handgreep voor achteruitrijden niet optioneel maar standaard aanbieden

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egbertsen Mark Dohmen)

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, Intralogistiek, Jungheinrich, Jungheinrich B-serie

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.