Test + video: STILL EXH-S 25 Li-ion – Een nieuwe koers voor de pallettruck

Een nieuwe koers voor de pallettruck

Met de nieuwe pallettruckserie EXH-S 20/25 slaat STILL nieuwe wegen in. Voor het eerst is de pallettruck niet meer voorzien van een disselbesturing, maar van het EasyDrive stuurwiel dat STILL eerder op de orderverzameltrucks presenteerde. Mede dankzij het bediengemak en de hogere rijsnelheden scoort de EXH-S 25 topscores in onze test.

De nieuwe STILL EXH-S 20/25 serie: keuze in overvloed.

Met een gloednieuwe serie EXH-S 20/25 brengt STILL de opvolger van de EXU-S serie. De nieuwkomer is net iets krachtiger, sneller en moderner dan zijn voorganger en leverbaar in diverse varianten wat betreft de opstap en bescherming. Wij testten de meest gevraagde variant met vaste zijwanden en instap aan de achterzijde, maar bekeken ook de modellen met zijwaartse instap. Deze trucks zijn favoriet als je ook orderverzamelt of regelmatig in zeer krappe omgevingen werkt.

Laden en lossen

STILL ontwikkelde de EXH-S 20/25 met respectievelijk 2 en 2,5 ton draagvermogen voor het laden en lossen van vrachtwagens en horizontaal transport. Hierbij worden ook langere rijafstanden moeiteloos overbrugd, want de rijsnelheden zijn pittig verhoogd tot 14 km/uur. Ook de acceleratie verloopt bijzonder rap, waardoor de trucks uitnodigen tot een vlotte werkstijl. Het nieuwe stuurconcept en de verbeterde ergonomie voegen hieraan nieuwe dimensies toe.

Waar tot voor kort dergelijke pallettrucks waren voorzien van een (elektrisch bekrachtigde) dissel, daar kiest STILL voor montage van het EasyDrive stuurwiel dat we eerder op de OPX-orderverzameltrucks zagen. Ook andere merken voeren een stuurwiel op hun orderverzameltrucks, maar op een pallettruck zagen we dit stuurconcept nog niet eerder. Naar eigen zeggen kiest STILL voor stuurvariant vanwege het handigere gebruik en een veiligere inzet. Daarnaast is het uiteraard een Unique Selling Point (USP), totdat andere merken ook deze stap zetten.

Handiger en veiliger

Het handigere gebruik is merkbaar omdat je alle noodzakelijke knoppen op en rondom het stuurwiel vindt. Rijrichting, rijsnelheid, vork heffen en dalen, alles is vanaf het stuurwiel te bedienen. Ook voor het kiezen van het rijprogramma, de energiebesparing en de kruipsnelheid kan je op het stuur terecht. De gehele stuurconsole is bovendien traploos en heel makkelijk in hoogte verstelbaar.

De veilige bediening is vooral merkbaar doordat de hand(en) aan het stuurwiel blijven en de armen geen zwenk naar links of rechts maken zoals bij een disselbestuurde truck. Dit zorgt ervoor dat de bediener binnen de truckcontouren blijft. Bij deze STILL-serie is dat extra van belang omdat de truckbreedte slechts 720 mm meet, waardoor de truck ruim binnen de maten van een europallet blijft.

Even wennen

Tot zover de theorie, maar zou de praktijk ook zo uitpakken? Bij een orderverzameltruck rijd je meestal in de richting van het stuurwiel en verloopt het sturen zelf erg logisch. Bij pallettrucks rijd je alleen bij het positioneren in de last- lees stuurwiel – richting. Tijdens het transport rijd je vooral in de richting van het staplatform met het stuurwiel (of de dissel) min of meer achter je. Zou dit niet verwarrend zijn als je een pallettruck voorziet van een stuurwiel?

Eerlijk gezegd: ja, maar dat duurt slechts enkele minuten. Zodra je voelt hoe de truck reageert op de stuurbewegingen, neem je de logica ervan als vanzelf over. Bij het werken in vorkrichting gebeurt dat vrijwel direct, in platformrichting gaat dat ook best snel, zolang je het sturen met één hand doet. Twee handen aan het stuur is niet erg ergonomisch, gezien de licht verdraaide sta-positie. Voor wie echt niet kan wennen aan het stuurprincipe, biedt STILL de mogelijkheid om de elektrische bediende stuurrichting tegengesteld te maken. De verwachting is dat het overgrote deel van alle bedieners met de standaard keuze goed uit de voeten kan.

Hoge productiviteit

Met de nieuwe stuurmethode en de uitstekende rijprestaties komen we met de STILL EXH-S 25 met Li-ion batterij tot goede prestaties. De vijf-wiel-configuratie houdt de truck netjes op koers en geeft hem een voorspelbaar rijgedrag. Zo komen we tot de hoogst gemeten productiviteit in deze klasse. Wat betreft het energieverbruik scoort de STILL bovengemiddeld goed. Met de ingeschakelde Blue-Q functie blijft de productiviteit hoog, maar bespaar je bijna 15% energie bij elke palletverplaatsing.

Mede dankzij het handige stuur ervaar je als bediener de beschikbare werkruimte als voldoende. De sta positie is riant en de testtruck is voorzien van een pneumatisch geveerd platform dat we met de ingebouwde compressor op de gewenste demping kunnen instellen.

Dankzij de vaste zijwanden ervaar je een hoog veiligheidsgevoel. De voetsensor (optie) zorgt ervoor dat je ook de voeten binnenboord houdt. De ruimte op het platform is zo groot dat we tijdens het werk geen enkele keer de sensor onbedoeld hebben geactiveerd. Mocht je wel buiten het platform komen, dan remt de truck automatisch en gedoseerd af tot stilstand. Door je voet op het platform terug te zetten en even de rijrichtingsschakelaar loslaten en je kunt weer verder.

Opbergmogelijkheden

De bediening van de vork is op de nieuwkomer op meerdere manieren mogelijk. Met de knoppen op het stuur of via de extra tuimelschakelaars achter het stuurwiel. Ze zijn zowel met de linker- als rechterhand bereikbaar. Handig, al blijkt in onze praktijk dat we de knoppen achter het stuurwiel geen enkele keer hebben gebruikt.

De opbergmogelijkheden op onze testtruck met Li-ion batterij ervaren we als karig. We zien een opbergvak in de rechter zijwand en een papierklem op de stalen batterijdeksel. Deze gaat STILL herpositioneren, want als je over het stuurwiel heen met twee handen iets onder klem wil stoppen, dan bestaat de kans dat je onbedoeld met de truck gaat rijden. De truckvariant met conventionele loodzuur batterij beschikt over een kunststof deksel met meer en betere opbergmogelijkheden. STILL stelt echter dat beide dekseltypen voor elke truckvariant leverbaar zijn, dus dat is een keuze. Beide trucks hebben een extra vakje waarin je de stekker en het snoer van optionele ingebouwde lader netjes kunt opbergen.

Li-ion of loodzuur?

Ter vergelijking hebben we ook gewerkt met de truck met achterwand en zij instap. Het is voorstelbaar dat je eerder voor dit model kiest als je vaak op- en afstapt, bijvoorbeeld tijdens het orderverzamelen. De achterwand biedt extra bescherming en goed houvast bij het rijden. Deze EXH-S 25 is voorzien van een loodzuur batterij en dat is te merken. Vooral als je daarna weer op de Li-ion truck stapt. Deze voelt krachtiger aan, elk commando leidt direct tot actie en dat levert meer productiviteit en rijplezier. Tel hierbij het gebruiksgemak van het tussenladen, de zorgeloze inzet zonder batterijonderhoud, de schone batterijtechniek, de hogere energiedichtheid en de meetbare energiebesparing tijdens het werk én het bijladen naderhand. Het maakt het totaalplaatje van de elektrische pallettruck anno 2021 compleet.

Conclusie

Met de nieuwe EXH-S 20/25 serie slaat STILL letterlijk en figuurlijk nieuwe wegen in. Het stuurconcept, de pneumatisch bediende vering, de keuze uit drie wand-configuraties, opvallend sterke rijprestaties… In deze klasse van pallettrucks zet STILL op dit moment de benchmark.

Pluspunten:

  • Stuurconcept
  • Hoge prestaties
  • Ergonomie

Voor verbetering vatbaar:

  • Opbergmogelijkheden op Li-ion versie (keuze batterijdeksel)
  • Positie papierklem op Li-ion versie

 

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts en Mark Dohmen)

 

 

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, Elektropallettrucks, EXH-S, EXH-S 20/25, Intralogistiek, Li-io, Lithium-ion technologie, Pallettruck, Still EXH-S, Still EXH-S 20/25, Test

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.