Test + video: BT Levio LWI en LWE 160 Zuinig en compact

Zuinig en compact

Met de BT Levio LWE serie heeft Toyota Material Handling een reeks krachtige elektrische pallettrucks in huis. Sinds kort is daar de Levio LWI 160 bijgekomen. Deze truck is rondom de geïntegreerde lithium-ion accu gebouwd waardoor hij compacter en zuiniger is, zo blijkt uit onze test. 

Met een kortere l2-maat en een lagere bouw oogt de BT Levio LWI 160 een stuk compacter en lichter dan zijn beide evenknieën uit de LWE-serie.

De missie van Toyota Material Handling was duidelijk: ontwerp een pallettruck op basis van de vraag: “Hoe komen we af van het standaard batterijcompartiment?” Dit met als doel een lichtere, slim te laden elektropallettruck te ontwikkelen die zuiniger, wendbaarder en compacter is, maar toch krachtig presteert.

Met de ontwikkeling van de BT Levio LWI 160 is dat doel gerealiseerd. De modulaire opbouw van de lithium-ion batterijen opende de deur naar een geheel ander ontwerp. We bekijken deze truck en vergelijken hem met de BT Levio LWE 160 in twee varianten: eentje met een conventionele loodzuur batterij en een met een lithium-ion batterij.

Verschillen en overeenkomsten

We zetten de drie trucks naast elkaar en zien direct dat de Levio LWI 160 compacter en slanker oogt dan beide LWE 160’s. Je kunt bijna niet geloven dat de trucks op papier even sterk zouden presteren. De LWI is lager en heeft een kortere l2-maat, maar beschikt toch over hetzelfde motorvermogen voor het rijden en heffen.

Ook identiek is de dissel. Toyota Material Handling plaatst al jaren dezelfde en zeer beproefde dissel op haar trucks. De knoppen voor heffen en dalen zijn logisch georganiseerd en goed te bedienen met zowel de linker- als rechterhand. Het heffen en dalen zelf gaat wat abrupt. Het is een kwestie van aan of uit, maar dat is volgens Toyota een instelkwestie.

De claxon en de noodstop zijn goed geplaatst en werken correct. Het kleine, centrale display toont de batterijstatus en eventuele bediencodes of storingen. Zo toont het display of Click2Creep actief is. Door twee keer achter elkaar de vlinder voor het rijden te bedienen schakelt de truck deze functie in. Je kunt dan met rechtopstaande dissel toch manoeuvreren, heel handig als het echt krap is. Aan de onderzijde van de disselkop zitten de toetsen van het Pincode contactslot.

Jammer dat de LWI in onze test geen opbergmogelijkheden biedt voor een pen, stift of bijv. de telefoon. Er zit een USB-aansluiting op de truck, maar ongeacht wat je daarmee wilt doen, waar laat je het apparaat dat aan de andere kant van het snoertje zit?

Beter zicht

Met de dissel in de hand en op de juiste werkafstand valt op dat de Levio LWI 160 een beter zicht op de vorkpunten biedt. De behuizing van deze LWI met 50 Ah/24V geïntegreerde li-ion batterij is aanmerkelijk lager dan het batterijcompartiment van de LWE. We meten het vrije zicht op de vork: 470 mm bij de LWI tegen 285 mm voor de LWE bij een vergelijkbare vorklengte van 995 mm. Het extra zicht maakt het manoeuvreren toch net ietsje makkelijker bij elke palletopname.

Bij het opnemen van lasten meten we ook enkele verschillen. De LWI heft net iets hoger dan beide LWE’s dus duurt de hele hef- en daalslag ook ietsje langer. Bij de LWE-trucks zien we een verschijnsel dat we bij vrijwel alle truckmerken zien waarbij de plaatsing van een loodzuur of lithium-ion batterijen in dezelfde truck mogelijk is: de lithium-ion versie is altijd net iets sneller en krachtiger. Dit komt o.a. door de hogere werkspanning die niet rond de 24V maar ruim boven de 25 Volt ligt.

Snelheid en prestaties

Het effect van het verschil in batterijtype zien we terug bij het rijden. De li-ion trucks komen vlotter van hun plaats dan de truck met de loodzuur batterij. Vooral met een flink last op de vork is dat goed merkbaar. De vraag is uiteraard of dat ook iets oplevert als het gaat om productiviteit? Het antwoord is nee. De beide LWE-trucks scoren exact dezelfde waarden in pallets per uur. De compacte LWI is een fractie langzamer, maar dat komt niet door zijn formaat of individuele prestaties. Het verschil is puur het gevolg van de automatische snelheidsreductie in bochten. Deze functie is alleen op de LWI geactiveerd. Het is een veiligheidsoptie die ook op beide andere trucks verkrijgbaar is.

Deze automatische snelheidsreductie in bochten is geen overbodige luxe als je de truck gebruikt bij zijn maximale vermogen. Met een rijsnelheid van ruim 6 km/uur rijden alle drie de Levio’s eigenlijk net iets te snel voor een comfortabele bediening. In krappe bochten word je door de truck dan wat opgejaagd. Wat de productiviteit betreft scoren alle Levio trucks marktconform of net iets beter.

Lithium-ion is zuiniger

En dan het energieverbruik. Niet echt een zwaar thema bij dergelijke trucks, maar toch. Elke kWh extra is er een. We meten zowel verschillen tussen de beide LWE-trucks als tussen de LWE en LWI. De LWE met de loodzuur accu verbruikt 18% meer energie dan zijn broer met li-ion batterij. De LWI met geïntegreerde li-ion batterij is op zijn beurt weer 10% zuiniger dan de LWE met li-ion batterij. Dit komt doordat bij de LWI alleen de vork geheven wordt. Bovendien is de LWI is met zijn 274 kg zo’n 54 kg lichter dan de LWE met li-ion batterij en maar liefst 145 kg lichter dan de truck met loodzuur batterij.

Uiteraard zijn er ook verschillen als het gaat om de inzetduur. De Levio LWI 160 in onze test heeft ‘slechts’ 50 Ah aan boord en komt daarmee tot een praktische inzetduur van 4,5 uur. De beide andere trucks komen met hun testbatterij van resp. 105 Ah (li-ion) en 150 Ah (loodzuur) tot ruim het dubbele hiervan. Is dat een probleem voor de LWI?

Nee. Dankzij de ingebouwde 230V lader prik je de stekker heel makkelijk aan elk normaal stopcontact. Dankzij de li-ion techniek is het tussentijds laden geen enkel probleem. Door tussentijds te laden, bijvoorbeeld tijdens een kwartiertje of half uurtje pauze, houd je hem de hele dag op de been. Bovendien zijn de li-ion batterijen volledig onderhoudsvrij. En dat scheelt echt. Overigens: beide andere trucks hebben ook een ingebouwde 230V lader. Qua energieverbruik scoren de li-ion trucks beter dan het gemiddelde in deze klasse. Echter, dat gemiddelde betreft vooral trucks met loodzuur batterijen.

Conclusie

Met de toevoeging van de BT Levio LWI 160 brengt Toyota Material Handling een serieus en krachtig alternatief voor haar succesvolle LWE-serie. De truck is compacter, lichter, zuiniger en toch even krachtig inzetbaar als zijn veel forsere soortgenoten. Ideaal als het gaat om het gebruik in krappere werkomgevingen of om mee te rijden op de vrachtwagen. De nieuwkomer is even robuust als zijn grotere broers en behoudt, ondanks de compactere maatvoering, het typerende industriële karakter.

Wie kiest voor de Levio LWI 160 in zijn meest compacte maatvoering, dus met 50 Ah batterij, kiest ook voor een andere manier van gebruik en bijladen. Wie dat bewust doet heeft er met deze nieuwkomer een krachtige, onderhoudsarme en altijd beschikbare alleskunner bij.

Pluspunten:

  • Onderhoudsvrije li-ion techniek
  • Prestaties
  • Compacte maatvoering en gewicht

Voor verbetering vatbaar:

  • Dosering heffen/dalen
  • Iets te hoge rijsnelheden
  • Opbergruimte op de LWI

(Tekst en foto’s: Andersom Testing, Theo Egberts)

Tags:

Andersom test, Andersom Testing, BT Levio LWE160, BT Levio LWI160, Elektrische pallettruck, Elektrische palletwagens, Lithium ion, Pallettrucks, Test, Toyota, Toyota BT Levio LWE160, Toyota BT Levio LWI160, Toyota Material Handling

Copyright © 2024. All rights reserved. Website gerealiseerd door RIFF Online.